13 Ağustos 2018 Pazartesi

Bankalar Batar mı?

Bankalar kendi kendine batmaz ama siz batırabilirsiniz. Nasıl mı?  Şöyle açıklayayım; diyelim ki siz bankaya 100 TL yatırdınız, devlet bunun bir kısmını zorunlu karşılık olarak bankalardan alır.


Zorunlu Karşılık Oranları (%) 12.08.2018
Türk Lirası
Mevduat ve Katılım Fonu (Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu  Oranlar
- Vadesiz, ihbarlı, 1 aya ve 3 aya kadar (1 ay ve 3 ay dâhil) vadeli 10,5
-  6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli   7,5
- 1 yıla kadar vadeli   5,5
- 1 yıl ve daha uzun vadeli  4
Müstakrizlerin Fonları 10,5
Diğer Yükümlülükler (Yurt dışı bankalar mevduatı/katılım fonu dahil)  Oranlar
- 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli  10,5
- 3 yıla kadar (3 yıl dâhil) vadeli  7
- 3 yıldan uzun vadeli  4

Hesaplama kolaylığı açısından örneğimizde zorunlu karşılık oranını %10 olarak alalım.


Sizin vadesiz hesabınıza yatırdığınız 100 TL'nin 10 TL'si mecburen Merkez Bankasına yatırılır. (Her bankanın MB de hesapları var) Kalan 90 TL' yi ise bankalar kredi olarak piyasaya kullandırır. Bu tutarı kredi olarak alan kişinin araba aldığını ve galerici Ali’ye ödediğini düşünelim. Ali de bu tutarı alıp bankadaki vadesiz hesabına yatırsın. Banka yine bu mevduatın (90TL)  %10 u olan 9 TL’yi MB’ye zorunlu karşılık olarak ayırırken kalan 81  TL’yi yine kredi olarak piyasaya sürer. Banka bu şekilde sonsuza kadar kaydi para yaratabilir.(tamam sonsuz abartı oldu anapara*mevduat çarpanı kadar )

Peki şimdi soranlar olacak, başta 100 TL yatıran siz, gidip paranızı çekmek isterseniz ne olacak? Bankaya tek para yatıran insan sizseniz , kredi çeken dayı kredisini geri ödemediği sürece paranızı alamazsınız. Ancak durum böyle olmadığından yani binlerce kredi ve mevduat sahibi olduğundan herkes bir şekilde parasını istediği zaman geri çekebiliyor. Peki ya herkes aynı anda parasını çekmek isterse ne olur? İşte o zaman banka bu kadar nakdi pat diye bulamıyacağından likidite sıkıntısına düşer ve gerçekten sonunda batar. Zaten bankalar batarsa ülke de batar. O zaman da bankadan çektiğiniz 3-5 kuruş mevduat sizi kurtarmaya yetmez. Bu nedenle sakin olun ve bankaları sıkıntıya sokmayın🙄

ACEMİ ANNE/DENEYİMLİ BANKACI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder